Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Το καλοκαιράκι ήρθε! Ευκαιρία για κατασκευούλες με τα μικρά μας! Και τι καλύτερο από κατασκευές με υλικά από τη φύση αλλά και ανακυκλώσιμα υλικά; Κυρίως όμως κατασκευές που επιτρέπουν στο παιδί τον αυτοσχεδιασμό και τον πειραματισμό με τα διάφορα υλικά.

Ας φτιάξουμε πρώτα το βυθό της θάλασσας. Απαραίτητη προϋπόθεση εάν στην περιοχή μας δεν υπάρχει θάλασσα για άμεση παρατήρηση είναι να δουλέψουμε πρώτα με κάποιες φωτογραφίες ή και πίνακες ζωγραφικής που να αναπαριστούν το βυθό. Σε συνδυασμό με το ιστόγραμμα από την ανάδυση των πρότερων γνώσεων των νηπίων αποφασίζουμε να φτιάξουμε το βυθό της θάλασσας. Τί θα περιέχει; -"Το νερό 
                              
                             

αλλά και άμμο κυρία".- "Και πού μπορούμε να βρούμε άμμο;"- "Στην αυλή που παίζουμε με την άμμο".
                              
-"Τώρα τί θα βάλετε στο έργο σας; Θυμάστε τί άλλο είδαμε ότι υπάρχει μέσα στο βυθό;" -" Τα φυτά, τα φύκια" -" Να πάμε στην αυλή να κόψουμε λουλούδια για να τα βάλουμε"
 
-" Θα προσθέσετε κάτι άλλο στο βυθό σας;" -"Να βάλουμε χταπόδια και ψάρια και καρχαρίες και βάρκα"

                                  
                                   
-"Θέλετε να σας μάθω να φτιάχνετε βάρκες με χαρτοπετσέτες;"(Η αλήθεια είναι ότι η χαρτοδιπλωτική τα δυσκόλεψε λίγο αλλά με λίγη προσπάθεια κατάφεραν να ακολουθήσουν τις οδηγίες και εντυπωσιάστηκαν από το αποτέλεσμα. Τα ψαράκια και το στόλισμα της χαρτοπετσέτας τα έκαναν με μπατονέτα, με την τεχνική του πουαντιγισμού).
                                     

Ας φτιάξουμε τώρα και έναν ψαρά που ψαρεύει στη βάρκα του. Να αξιοποιήσουμε και το διχτάκι από τα γαλατάκια που τελείωσαν! Τα παιδία ζωγραφίζουν τη θάλασσα σε χαρτί Α4. Παίρνουν χαρτί κάνσον,από τα περισσεύματα άλλων εργασιών, στο οποίο ζωγραφίζουν και κόβουν όπως μπορούν τη βάρκα τους και τον ψαρά τους. Στη συνέχεια σχεδιάζουν ψαράκια, τα οποία κόβουν γύρω γύρω. Κόβουν και καρτεπικολλούν στη θάλασσα τη βάρκα τους.  Βάζουν μέσα στο δίχτυ τους τα ψάρια που έπιασε ο ψαράς και  κολλάνε έξω από αυτό όσα τη γλυτώσανε, και η κατασκευούλα μας είναι έτοιμη!


 Mια άλλη κατασκευούλα που άρεσε πολύ στα παιδιά είναι η κατασκευή ψαριών με τη χρήση μαύρης νερομπογιάς, παστέλ και οδοντογλυφίδας. Τα παιδά σχεδίασαν σε άσπρο κάνσον κύκλους, τους έκοψαν και στη συνέχεια τους έβαψαν με παστέλ χρώματα, χρησιμοποιώντας ποικιλία χρωμάτων. Μετά κάλυψαν το ψάρι με μαύρη νερομπογιά και όταν στέγνωσε το χάραξαν με οδοντογλυφίδα για να φανερωθούν τα παστέλ χρώματα κάτω από την μπογιά.

 

Μέσα από τις συγκεκριμένες εικαστικέςδραστηριότητες δώθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να παρατηρήσουν έργα τέχνης, να πειραματιστούν με διάφορα υλικά, να χρησιμοποιήσουν φυσικά υλικά αλλά και ανακυκλώσιμα και κυρίως να εκφραστούν χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες και τις ιδέες τους ως στοιχείο καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης.

1 σχόλιο: