Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Ειρήνη – 28η Οκτωβρίου Νηπιαγωγείο Κοντοβάζαινας

 "ΕΙΡΗΝΗ" - 28η Οκτωβρίου


Το Νηπιαγωγείο μας συστεγάζεται με το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Κοντοβάζαινας και όλες οι γιορτές οργανώνονται  σε συνεργασία. Φέτος την έναρξή της γιορτής για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940  έκανε το Νηπιαγωγείο μας.
Η φετινή μας συμμετοχή στη γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου επικεντρώθηκε στην αξία της Ειρήνης και βασίστηκε στη διασκευή του Παραμυθιού της Λενέτας  Στράνη « Ο ήλιος κλαίει» από τις εκδόσεις Δωρικός .
Περιληπτικά: είναι η ιστορία δύο παιδιών του Λουλουδένιου και της Λουλουδένιας που ξυπνώντας ένα πρωί ανακάλυψαν ότι ο ήλιος δεν είχε φανεί στο παράθυρό τους  γιατί θλιμμένος έκλαιγε πίσω από ένα βουνό. Τα παιδιά αποφάσισαν να μάθουν  το μυστικό της θλίψης του ήλιου και να τον βοηθήσουν. Ο ήλιος ήταν λυπημένος γιατί είχε ξεσπάσει πόλεμος σε μερικές μακρινές χώρες. Ο πόλεμος έπρεπε να σταματήσει. Έτσι, τα παιδιά αποφάσισαν να γράψουν μηνύματα Ειρήνης μέσα σε μπαλόνια και να τα στείλουν στις χώρες του πολέμου! Σιγά σιγά η Ειρήνη επέστρεψε και ο ήλιος απόκτησε ξανά ένα πλατύ χαμόγελο.
Την ιδέα για τη δραματοποίηση  του βιβλίου πήραμε από την ιστοσελίδα: http://www.popi-it.gr/giortes/28-oktobriou/dramatopoiisi-o-ilios-kaiei/
Καθώς η ομάδα μας είναι μικρή, το διασκευάσαμε σε έμμετρο λόγο. Κάθε παιδί είχε μια στροφή.  Στο σκηνικό μας, κεντρικός ήταν ο ήλιος το στόμα του οποίου στο τέλος γίνεται χαρούμενο αφού γυρνά ανάποδα (είναι στερεωμένο με πατς). Επίσης, στη δραματοποίηση  χρησιμοποιήσαμε μπαλόνια στα οποία δέσαμε τα μηνύματα του Ήλιου.

Ο Ήλιος κλαίει             (διασκευή από το βιβλίο της Λενέτας Στράνη)

Του πολέμου τη θωριά
ο ήλιος δεν αντέχει πια.
Μια μέρα δεν φάνηκε ξανά
κι ανησυχήσαν τα παιδιά.

Ο Ήλιος δεν φάνηκε ξανά
πάμε να δούμε από κοντά.
Είναι πίσω απ’ το βουνό.
Ελάτε παιδιά από εδώ.

Ο Ήλιος κλαίει.
Μα γιατί;
Το γράφει στις ακτίνες του.
Ποιες  να είναι οι λύπες του;

·         Ναι στην Ειρήνη
·         Όχι στον πόλεμο
·         Ναι στην αγάπη
·         Όχι στα όπλα

Σε μπαλόνια να τα δέσουμε.
σ’ όλο τον κόσμο να στείλουμε.
Ο πόλεμος να σταματήσει.
 Ο Ήλιος πάλι να γελάσει.


Στο τέλος, τραγουδήσαμε το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «Ειρήνη», σε εκτέλεση Β. Παπακωνσταντίνου  https://www.youtube.com/watch?v=PUKwGacT5JA


Ειρήνη χάραζε και χαρά στην πλάση,
σε μεγάλους και παιδιά, σ’ ουρανούς και δάση.
Αχ ειρήνη, ειρήνη μας, έλα στα παιδάκια, έλα στα παιδάκια,
να ξεχάσουν πολέμους, πίκρες και φαρμάκια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου