Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

"ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ" ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ -Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Βυτίνας

"ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ" ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ  28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


Φέτος στο νηπιαγωγείο μας η γιορτή για την επέτειο του "ΟΧΙ", στηρίχθηκε στη δημιουργία μικρών θεατρικών κομματιών από τα ίδια τα παιδιά.

  • Αρχικά μιλήσαμε για τον πόλεμο και την ειρήνη και τις συνέπειες του πολέμου τόσο στο περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης ακούσαμε το τραγούδι της Μαρινέλλας «Μάνα θα τους περιμένει» το οποίο ενθουσίασε τα παιδιά σε βαθμό που κάποια από αυτά θέλησαν να το αναπαραστήσουν θεατρικά. Αποφασίστηκαν λοιπόν οι ρόλοι, δημιουργήθηκαν τα λόγια από τα ίδια τα παιδιά, με την βοήθεια και συμβολή των συμμαθητών τους στην ολομέλεια της τάξης, και εν συνεχεία έγινε η πρώτη πρόβα  μέσα στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκε ο τρόπος που θα στηθούν τα παιδιά.
                                   https://www.youtube.com/watch?v=jTjqoCPfCjA
η γωνιά παρατήρησης  που δημιουργήθηκε με πράγματα που έφεραν τα ίδια τα παιδιά για το θέμα: "Πόλεμος και Ειρήνη"











  • Στη συνέχεια μέσα από το παραμύθι της Γαλάτειας Σουρέλη «Ο Γίγαντας και ο νάνος»(http://elenimamanou.blogspot.gr/2012/10/o.html ), το οποίο διασκευάστηκε και παρουσιάστηκε στα παιδιά ως «οι γίγαντες και οι νάνοι», έγινε μια αρχική προσέγγιση της ιστορίας της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Κατόπιν, με τυχαίο τρόπο χωριστήκαμε σε δύο ομάδες, την ομάδα των γιγάντων και των νάνων και αρχίσαμε να δημιουργούμε τα λόγια μας ώστε να παίξουμε και το συγκεκριμένο παραμύθι στη γιορτή μας. 




  • Τις επόμενες ημέρες γνωρίσαμε τα ιστορικά γεγονότα μέσα από εποπτικό υλικό, υλικό που έφεραν τα ίδια τα παιδιά από το σπίτι τους για να μας παρουσιάσουν αλλά και από τα τραγούδια της εποχής. Μέσα από αυτή την επαφή προέκυψε η δημιουργία άλλων δύο σκετς: το ένα παρουσίαζε τη νύχτα που ο Μεταξάς είπε το ιστορικό "ΟΧΙ" και το άλλο προέκυψε από  το ενδιαφέρον που έδειξαν τα παιδιά για το ρόλο των γυναικών κατά τη διάρκεια του αγώνα. Με τον ίδιο τρόπο, όπως και στα προηγούμενα σκετς, τα παιδιά έφτιαξαν τους ρόλους τους και αποφάσισαν τον τρόπο που θα στηθούν στο χώρο.

https://www.youtube.com/watch?v=2j53lsdnp0w (Γυναίκες Ηπειρώτισσες/ Μαρινέλλα)

Σειρά είχε η δημιουργία του σκηνικού.
Μέσα από καταιγισμό ιδεών αποφασίστηκε τι θα δημιουργήσουμε για σκηνικό. Στη συνέχεια μοιράστηκαν αρμοδιότητες στις ομάδες, ξεκινήσαμε δουλειά και ιδού το αποτέλεσμα:



 
Σκοπός της συγκεκριμένης προσέγγισης υπήρξε τα παιδιά να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν από κοινού τους ρόλους τους, να σκηνοθετήσουν και να διαμορφώσουν το περιβάλλον της τάξης,  ώστε να εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό (διενέργεια θεατρικού σε διαφορετικά περιβάλλοντα) και να  συνθέσουν το προϊόν της εργασίας τους, ώστε να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση.

ΠΗΓΕΣ
http://elenimamanou.blogspot.gr/2012/10/o.html για το παραμύθι "Ο Γίγαντας και ο Νάνος"
https://www.youtube.com/watch?v=jTjqoCPfCjA το τραγούδι "Μάνα θα τους περιμένει", Μουσικη -Γ.Κατσαρος Στιχοι -Πυθαγορας απ ο το δισκο "Αλβανία"
https://www.youtube.com/watch?v=2j53lsdnp0w  το τραγούδι "Γυναίκες Ηπειρώτισσες", Μουσικη -Γ.Κατσαρος Στιχοι -Πυθαγορας απ ο το δισκο "Αλβανία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου