Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ/ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΥΤΙΝΑΣ


Οι δράσεις μας τη φετινή χρονιά για την ομαλή μετάβαση των νηπίων  στο δημοτικό σχολείο ξεκίνησαν τον Νοέμβριο, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.  Ο συγκεκριμένος εορτασμός συνήθως πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία γονέων και λοιπών συγγενών των νηπίων. Φέτος ωστόσο αποφασίσαμε μαζί με τα παιδιά να δημιουργήσουμε μια θεατρική παράσταση και να καλέσουμε τους παλιούς συμμαθητές μας, τα παιδιά της πρώτης δημοτικού. Αφού ετοιμάσαμε λοιπόν το θεατρικό μας, το οποίο δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά, φτιάξαμε τα κουστούμια μας, βρήκαμε τη μουσική και προετοιμάσαμε  τα χορευτικά μας. Εν συνεχεία δημιουργήσαμε μετά από ιδέα των παιδιών, την πρόσκληση προς την πρώτη δημοτικού και κατευθυνθήκαμε προς την τάξη τους. Εκεί μας υποδέχτηκε η δασκάλα των παιδιών, η κυρία Αγγελική, με ένα πλατύ χαμόγελο και έτσι είχαμε την πρώτη μας ευκαιρία να δούμε την τάξη που θα φιλοξενήσει κάποιους από εμάς τον Σεπτέμβρη, να κάνουμε τις πρώτες παρατηρήσεις μας από αυτόν τον καινούργιο για εμάς χώρο αλλά και να ξαναδούμε τους περσινούς συμμαθητές μας πάνω στα μαθητικά θρανία του Δημοτικού αυτή τη φορά.



η κυρία Αγγελική μας υποδέχεται με ένα μεγάλο χαμόγελο!
Τα παιδιά της πρώτης δημοτικού αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας και έτσι στις 17 Νοέμβρη μας επισκέφτηκαν για να παρακολουθήσουν το θεατρικό μας!
η πρώτη δημοτικού κατέφτασε για την παρακολούθηση του θεατρικού μας

το θεατρικό μας: " τα ζώα κάνουν εκλογές"
Μετά το πέρας της παράστασης τα παιδιά της πρώτης δημοτικού μας πρότειναν να πάμε όλοι μαζί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου και να δημιουργήσουμε κατασκευές για την ημέρα όλοι μαζί. Φυσικά δεχτήκαμε με ενθουσιασμό!

Η πρώτη μας επαφή με τα παιδιά του Δημοτικού ήταν πολύ ευχάριστη και φυσικά ανυπομονούσαμε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί. Η ευκαιρία δώθηκε μέσα από το πρόγραμμα του Ευζήν όπου ζητήσαμε από το γυμναστή του Δημοτικού, κύριο Δημήτρη, να μας μιλήσει για τη σημασία της γυμναστικής στην υγεία μας και να μας επιτρέψει να δούμε και εμείς πως είναι το μάθημα της γυμναστικής που θα κάνουμε στο Δημοτικό Σχολείο. Τα παιχνίδια που μας έμαθε ο κύριος Δημήτρης και τα παίξαμε όλα τα παιδιά μαζί ήταν τόσο διασκεδαστικά!



 Ο Δεκέμβριος έφτασε και μαζί του έφερε τις προετοιμασίες για τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων. Την ημέρα που στολίσαμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του σχολείου μας είχαμε μια ευχάριστη έκπληξη: μας επισκέφτηκαν τα παιδιά της πρώτης και της δευτέρας δημοτικού για να μας φέρουν ως δώρο για το δέντρο μας ένα χειροποίητο στολίδι. Στη συνέχεια κάτσαμε όλοι μαζί στην παρεούλα και τραγουδήσαμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Και εμείς όμως θέλαμε να δούμε το δικό τους Χριστουγεννιάτικο δέντρο και τη φάτνη που είχαν φτιάξει στην είσοδο του Δημοτικού Σχολείου.  Αποφασίσαμε λοιπόν να ανταποδόσουμε την επίσκεψη: φτιάξαμε στολίδι από ρολό χαρτί, μια κάρτα με τις ευχές μας και ξεκινήσαμε για το Δημοτικό Σχολείο. Εκεί μας περίμενε ο κύριος Γιάννης, ο Διευθυντής του Δημοτικού, αλλά και οι υπόλοιπες δασκάλες, η κυρία Κατερίνα, η κυρία Φρόσω και η κυρία Αντωνία. Αφού είπαμε τα κάλαντα και δώσαμε τα δώρα μας οι δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου μας τράταραν ενώ είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον κύριο Γιάννη και να του εκφράσουμε τις απορίες αλλά και τις ανασφάλειές μας!



Στο επόμενο χρονικό διάστημα μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές και μέχρι  περίπου τη λήξη του σχολικού έτους ασχοληθήκαμε με το διαγωνισμό: " Η ιστορία του σχολείου μου", μέσα από τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και τα παιδιά των υπολοίπων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου. Στόχος μας να γνωρίσουμε τους παλιούς μαθητές του νηπιαγωγείου μας και να κάνουμε μια μικρή ερευνητική εργασία μέσα από την καταγραφή με διάφορους τρόπους των απαντήσεών τους στα ερωτήματα που συναποφασίσαμε όλοι ότι θέλαμε να τους θέσουμε: πως πέρασαν όταν πήγαιναν στο νηπιαγωγείο και τί δραστηριότητες έκαναν σε αυτό. Τα παιδιά ανέμεναν με ανυπομονησία την ημέρα που θα κάναμε την επίσκεψη σε κάθε τάξη του Δημοτικού Σχολείου!
επίσκεψη στη Δευτέρα Δημοτικού

η Πέμπτη Δημοτικού μας δίνει δώρο τα βραχιολάκια της φιλίας για να θυμόμαστε πόσο μας αγαπούν!

Η σύνθεση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής μας δραστηριότητας μέσα από κολάζ και ζωγραφική: Οι παλιοί μαθητές του νηπιαγωγείου παίζουν στην αυλή με την μπασκέτα, μουσικά όργανα, στο σπιτάκι, στο κουκλοθέατρο, με τα πάζλ και με τα αυτοκινητάκια.




 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ

 Τα αποτελέσματα ενός προγράμματος ομαλής μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο μπορούν στο σύνολό τους να αξιολογηθούν με τη νέα σχολική χρονιά. Ωστόσο η θετική αντιμετώπιση των παιδιών και η ανυπομονησία τους για κάθε νέα επίσκεψη στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου δίνουν στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος θετικό πρόσημο. Καθοριστικός παράγοντας για την θετική έκβαση των συγκεκριμένων δράσεων υπήρξε η άριστη συνεργασία μεταξύ των συναδέλφων του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου και οι ανοιχτές πόρτες επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων και συνεργατικών δράσεων που υπήρξαν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου