Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΣΤΟΥ '21 ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ...ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ - 1ο Νηπιαγωγείο Μεγαλόπολης

25η   ΜΑΡΤΙΟΥ   1821
Κάθε χρόνο , όταν έρχεται ο καιρός , να διοργανώσουμε μια εκδήλωση στο Νηπιαγωγείο με αφορμή μια εθνική ή θρησκευτική γιορτή μπαίνει πάντα ο προβληματισμός με τι υλικό θα δουλέψουμε.Στη φετινή επέτειο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου σκεφτήκαμε να εκμεταλευτούμε το υλικό που θα προέκυπτε από τις δραστηριότητες οι οποίες  θα γίνονταν στην τάξη με αφορμή τα γεγονότα του 1821.
Ζητήσαμε τη συνεργασία των γονέων οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα.
  • Σε κάθε παιδί δόθηκε ένα χαρτί που απεικόνιζε ένα πρόσωπο ή ένα γεγονός της Επανάστασης.Τα παιδιά μαζί με τους γονείς θα έπρεπε να ψάξουν σε εγκυκλοπαίδειες , στο internet, σε σχολικά βιβλία ιστορίας να βρουν κάποιες πληροφορίες.Το αποτέλεσμα της αναζήτησης έγινε ένα μικρό κείμενο (2-3 σειρές )που το παιδί θα έλεγε την ημέρα της γιορτής.
 

 

 
  

Μέσα στην τάξη έγιναν μια σειρά δραστηριότητες οι οποίες εξυπηρετούσαν τους στόχους του αναλυτικού προγράμματος αλλά η θεματική τους ήταν βασισμένη στον αγώνα των Ελλήνων.
  • Αξιοποιήσαμε κείμενα πηγών που βρήκαμε στο βιβλίο της Στ΄τάξης του Δημοτικού σχολείου.
Α)  Το κείμενο από τον όρκο της Φιλικής Εταιρείας:

 

 
 
Β)  Τον λόγο του Κολοκοτρώνη στους Αγωνιστές πριν από τη μάχη με το Δράμαλη:

 
 

  

  
  
  • Ακούσαμε το δημοτικό τραγούδι "Τα παιδιά της Σαμαρίνας" και το εικονογραφήσαμε:

 


  
  

  • Φανταστήκαμε την Μπουμπουλίνα να γράφει γράμμα στον Κολοκοτρώνη για να του ανακοινώσει  τη συμμετοχή της στον Αγώνα:

  

  • Φτιάξαμε ένα παραμύθι με αφορμή πίνακες ζωγραφικής με θέμα την Ελληνική Επανάσταση:
  


 

  
 

 
  
  
 
  • Φτιάξαμε πρόσκληση για την ημέρα της γιορτής:

 


  •   Και όταν ήρθε η ώρα της γιορτής , κάθε παιδί κρατούσε μια  έγχρωμη εικόνα  ενός προσώπου ή ενός γεγονότος της Επανάστασης του 1821 .Αφού έλεγε κάτι σχετικό με αυτή , την τοποθετούσε στο ταμπλό όπου υπήρχαν ασπρόμαυρα αντίγραφα των εικόνων.Στο τέλος όταν όλα τα παιδιά είχαν βάλει τις εικόνες το ταμπλό έγινε έγχρωμο.

 
 







  •  Το υλικό που προέκυψε από τις δραστηριότητες προβλήθηκε σε βίντεο την ημέρα της γιορτής.Σε κάποια σημεία ήταν επενδυμένο με τις φωνές των παιδιών (όρκος των αγωνιστών , η φωνή της Μπουμπουλίνας καθώς γράφει).
         Χρησιμοποιήσαμε το  μουσικό κομμάτι  του Σταμάτη Σπανουδάκη,"Εαρινή Ώρα" και
         το   τραγούδι "Παιδιά της Σαμαρίνας'' του Σάββα Σιάτρα.




Εκείνο που μας έμεινε από αυτή τη γιορτή ήταν η χαρά στα μάτια των παιδιών ,όταν έβλεπαν τις ζωγραφιές τους και άκουγαν τις φωνές τους  στο βίντεο.Έστρεφαν το βλέμα τους προς τους γονείς τους για να εισπράξουν ένα μπράβο , ένα χαμόγελο....Για εμάς τους εκπαιδευτικούς αυτή η γιορτή ήταν η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι η συνεργασία με τα παιδιά μας βγάζει από πολλά αδιέξοδα και προβληματισμούς...

12 σχόλια:

  1. Πολυ καλη δουλεια!!! Συγχαρητηρια.. Ηταν πολυ καλη η ιδεα να μπουν στη διαδικασια και οι γονεις μαζι με τα παιδια- με μια μικρη ερευνα. Επισης μου αρεσε η ιδεα με την αντιστοιχηση των εικονων(ασπρομαυρη -εγχρωμη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίες όλες οι δραστηριότητές σας κορίτσια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ .ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ !πΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΖΗΛΕΨΑ !!ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΤΙ ΝΑ ΠΩ;;;;;ΕΙΣΤΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!!!!!!!!!!!!!ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ....ΕΧΩ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΕΙ!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία δουλειά και δημιουργική!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συναδέλφισσες, εξαιρετική ιδέα και δουλειά.άλλαξα, παρότι είχα ετοιμάσει κάτι παρόμοιο με όλες τις άλες χρονιές, τη δομή της γιορτής και θα ακολουθήσω το παράδειγμά σας.Εύγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παρά πολύ ωραία ιδέα, πολύ καλή δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή