Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ- 3ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης

ΓΙΟΡΤΗ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ο φετινός εορτασμός της εθνικής μας επετείου είχε τη μορφή αφιερώματος στον Ελευθερωτή του Γένους μας, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και πραγματοποιήθηκε στον ανδριάντα του στην πλατεία Άρεως.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:
Ξεκινήσαμε γνωρίζοντας τη ζωή του Γέρου του Μοριά μέσα από ποικίλες πηγές: «Η πρώτη μου ιστορία» του Μανδηλαρά, «Το Αθάνατο ‘21» εκδ. Στρατίκη, «Μεγάλοι Έλληνες» και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Τα παιδιά ζωγράφισαν ό,τι τους εντυπωσίασε και έφτιαξαν το πορτρέτο του με ζωγραφική και κολάζ.
Στη συνέχεια είδαμε στο διαδύκτιο διάφορα αγάλματα του Κολοκοτρώνη και επεξεργαστήκαμε τον ανδριάντα του στην πλατεία Άρεως βασισμένοι στις εμπειρίες των παιδιών και σε φωτογραφικό υλικό.
Αφού προτείναμε να κάνουμε τη γιορτή μας κάτω από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην πόλη μας και να παρουσιάσουμε τη ζωή του όπως αυτή εξιστορείται από τον Φίλιππο Μανδηλαρά, τα παιδιά σκέφτηκαν πώς θα μπορούσαν να αποδώσουν παραστατικά τα λόγια τους και ετοίμασαν τα υλικά που θα χρειάζονταν : κάποια τα βρήκαν στο σχολείο, μερικά τα έφεραν από το σπίτι τους και τα περισσότερα τα έφτιαξαν μόνα τους  με εικαστικές κυρίως δημιουργίες.





















Επίσης σκεφτήκαμε να κάνουμε και το άγαλμα ενεργό μέρος της γιορτής μας κι έτσι αποφασίσαμε ότι κάθε φορά που θα εμφανίζεται ο Κολοκοτρώνης τα παιδιά θα αποδίδουν τον καλπασμό του αλόγου του με ρυθμικά χτυπήματα των χεριών στα πόδια τους.
Ως προς το μουσικό κομμάτι της γιορτής, επιλέξαμε να τραγουδήσουμε «Τα κλεφτόπουλα» και «Τα Τρίκορφα» και να χορέψουμε το «Γείραν τα ελατόκλαρα» με βήματα που πρότειναν τα ίδια τα παιδιά.
Τέλος, βρήκαμε στο διαδύκτιο μια ενδιαφέρουσα ιστορία που περιγράφει την περιπέτεια των οστών του Κολοκοτρώνη, την οποία διαβάσαμε στα παιδιά κι εκείνα την «έντυσαν» με ήχους που έκαναν με το σώμα τους.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΟΡΤΗΣ:
Η γιορτή μας λοιπόν περιλάμβανε εξιστόρηση της ζωής του Κολοκοτρώνη σε ποιητική μορφή, τραγούδια, χορό και αφήγηση της περιπέτειας των οστών του με τη συνοδεία ήχων. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου. Κλείσαμε το αφιέρωμά μας βροντοφωνάζοντας το αισιόδοξο μήνυμα «χώρα που βγάζει λεβεντιές ποτέ της δεν πεθαίνει» και τραγουδώντας  τον εθνικό μας ύμνο.










ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:
Τα παιδιά δούλεψαν σκληρά κι αδιαμαρτύρητα, απόλαυσαν όλη την προετοιμασία και ενθουσιάστηκαν με την τελική παρουσίαση στον ιστορικό αυτό χώρο, όπως  και οι γονείς τους, οι οποίοι επίσης θαύμασαν την βιωματική επεξεργασία της γιορτής στην τάξη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΗΓΕΣ:
·         Μανδηλαράς,Φ.(2012). Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.(από τη σειρά: Η πρώτη μου Ιστορία). Αθήνα: Παπαδόπουλος.
·         ----------------------(1990). Το Αθάνατο Εικοσιένα. Αθήνα: Στρατίκη
·         ---------------------(2009).Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ( από τη σειρά: Μεγάλοι Έλληνες). Αθήνα: Σκάι βιβλίο.
·         Greecewithin.com/arthra/95-tripoli-i-peripeteia-twn-ostwn-tou-kolokotrwni
·          Yiorgosthalassis.blogspot.com/2013/03/blog-post_6.html
·         El.wikipedia.org/wiki/Θεόδωρος_Κολοκοτρώνης
·          Argolikivivliothiki.gr/tag/κολοκοτρώνης-θεόδωρος

·           Youtube.com= Η ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΘΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ-ΠΑΛΑΜΙΔΙ-the prison of Theodoros Kolokotronis-REVOLUTION 1821


1 σχόλιο:

  1. πολύ όμορφα όλα!! ο Κολοκοτρώνης είναι εκπληκτικός εθνικός ήρωας! και του χρόνου!!
    επισης.. να πω... ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!! και ο,τι καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή