Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

"ΛΑΔΙ-ΕΛΙΑ, ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ"- 4ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης (κλασικό τμήμα)

4o 2/θέσιο Νηπιαγωγείο Τρίπολης
 Σχολικό έτος: 2015-2016
« Λάδι -Ελιά, το Χρυσάφι της Ελληνικής Γης»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Διάρκεια προγράμματος :Νοέμβριος 2015 - Μάρτιος του 2016
Υπεύθυνη κλασικού τμήματος: Ζαχαρή Μερόπη

Αριθμός μαθητών:17

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

 Στο σχολείο μας την τρέχουσα σχολική  χρονιά το κλασσικό τμήμα ανέλαβε να υλο-  ποιήσει ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής με θέμα : «Λάδι -Ελιά, το Χρυσάφι της Ελληνικής Γης».
 Η επιλογή του θέματος έγινε με βάση το άμεσο περιβάλλον των παιδιών του νηπιαγω-γείου ,διότι αρκετοί γονείς ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια  και τα παιδιά έχουν αρκετές γνώσεις σχετικές με το θέμα μας , οπότε θεωρείται οικείο και αποτελεί  για μας ευκαιρία για επέκταση των γνώσεων που υπάρχουν και ευκαιρία για δημιουργική έκφραση.  Το έναυσμα ακόμη μας δόθηκε, όταν ένα νήπιο μάζεψε ελιές με σκοπό να τις φυτέψει στο σπίτι του από τον αύλειο χώρο του 3ου Δημοτικού σχολείου, που ήταν κοινός με εμάς και όπου εκεί υπήρχαν αρκετά δέντρα ελιάς  .
Η Ελλάδα αποτελεί την τρίτη χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή ελαιολάδου .
Η ελαιοκομία συμβάλλει αποτελεσματικά στην οικονομία της χώρας μας καθώς επί αιώνες έζησε κι εξακολουθεί να ζει τους κατοίκους της .
Θα γίνει διαθεματική προσέγγιση του θέματος με σύνδεση με όλα τα  γνωστικά πεδία του αναλυτικού προγράμματος του νηπιαγωγείου.


Α΄ ΦΑΣΗ
Στόχοι:
·         Να γνωρίσουν τα νήπια το δέντρο της ελιάς τα προϊόντα της και  την διατροφική της αξία .
·         Να αντιληφθούν τη σημασία της ελαιοπαραγωγής στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
·         Να ευαισθητοποιηθούν σε περιβαλλοντικά θέματα.
·         Να μάθουν να εργάζονται ομαδικά,  να επικοινωνούν και να συνεργάζονται.
·         Να γνωρίσουν τα νήπια  λογοτεχνικά κείμενα , τραγούδια ,ποιήματα ,παραμύ-
             θια ,μύθους και να εκφραστούν μέσα από αυτά.
·         Να εκφραστούν καλλιτεχνικά μέσα από εικαστικές δραστηριότητες.
·         Να απελευθερωθούν με την δραματοποίηση και τη μίμηση .
·         Να αντιληφθούν την έννοια της Ολυμπιακής  ιδέας και να αναπτύσσουν την κινητικότητα τους.
·         Να παράγουν προφορικό λόγο σε πραγματικές συνθήκες επικοινωνίας.
·         Να αναπτύξουν την παρατηρητικότητά τους .
·         Να έρθουν σε επαφή με έργα τέχνης και να αντιληφθούν την τέχνη ως                  πανανθρώπινη αξία και να γνωρίσουν ήθη κι έθιμα  της θρησκείας και της παράδοσής μας.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ
·         Συγκέντρωση  εποπτικού  υλικού (φωτογραφίες, βιβλία, παραμύθια, cd-rom ) που
αφορούν το θέμα μας  π.χ παραμύθια ,μύθους .
·         Δημιουργία  γωνιάς  με θέμα την ελιά.
·          Ιστόγραμμα με το τι  θέλουμε να μάθουμε για την ελιά, τι ξέρουμε και τι θα κάνουμε.
·         Ερωτηματολόγιο για να ερευνηθούν οι πρότερες  γνώσεις των παιδιών για το θέμα .
·         Γνωριμία με το δέντρο της ελιάς και τους καρπούς του από την επίσκεψή μας στον       αύλειο χώρο του 3ου Δημοτικού Σχολείου ,όπου υπάρχουν αρκετά δέντρα .

Β’ ΦΑΣΗ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ
Περιέγραψαν διαφορετικά είδη καρπών ελιάς καθώς και το πώς είναι το δέντρο ,για το λιομάζωμα και τον τρόπο παραγωγής του ελαιόλαδου σήμερα και άλλοτε(έκαναν  συγκρίσεις, εκτιμήσεις και εξήγαν συμπεράσματα).
·         Περιέγραψαν μια επίσκεψη τους στις ελιές του αύλειου χώρου με το 3ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης ( πριν ακόμη μεταστεγαστούμε ).
·         Στη γωνιά της συζήτησης συγκεντρώσαμε και διαβάσαμε στα παιδιά διάφορες παροιμίες που αναφέρονται στην ελιά και το λάδι. Αφού τις εξηγήσαμε, διαλέξαμε αυτές που τους άρεσαν περισσότερο και τις αναπαραστήσαμε με παντομίμα .
·         Έμαθαν αινίγματα  σχετικά με την ελιά.
·         Αναφέραμε στα παιδιά λαϊκές εκφράσεις που περιείχαν την λέξη ελιά ή  λάδι και   προσπάθησαν  να τις ερμηνεύσουν (π.χ. Του έβγαλε το λάδι- Τον ταλαιπώρησε, βγήκε λάδι-Δεν έπαθε τίποτα κλπ).
·         Έφτιαξαν  πάνω σε καρτέλες σύνθετες λέξεις με την ελιά και το λάδι. Τα παιδιά ένωσαν τις δύο καρτέλες και διάβασαν  την καινούργια λέξη που προέκυπτε.( π.χ. Λάδι + Πίτα = Λαδόπιτα  Λάδι+ Ξύδι= Λαδόξυδο κλπ).
·         Γράψαμε και διαβάσαμε μαζί την συνταγή για τα λαδοκούλουρα .
·         Δώσαμε στα παιδιά φωτογραφίες σχετικές με το θέμα και καρτέλες με τις αντίστοιχες λέξεις. Τα παιδιά κατάφεραν και  τοποθέτησαν  την λέξη δίπλα στην αντίστοιχη φωτογραφία.
·         Αφηγήθηκα και τα παιδιά αναδιηγήθηκαν τον μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα  της κιβωτού του Νώε .
·         Έμαθαν το παραδοσιακό τραγούδι Ντίλι Ντίλι και το δραματοποίησαν.
·         Έγραψαν τις ετικέτες και τις κολλήσαν ή κρεμάσαν στις συσκευασίες των  προϊόντων που μας προσφέρει η ελιά και που τις τοποθέτησαν στην γωνιά του  προγράμματος .
·         Έγραψαν λέξεις σχετικές με την ελιά και βρήκαν λέξεις από Εε.
·         Συνέθεσαν και ανασυνέθεσαν προτάσεις σχετικές με την ελιά.
·         Έμαθαν τον Ολυμπιακό  Ύμνο του Κωστή Παλαμά.
·         Είδαμε ιδεογράμματα της Γραμμικής Α ,Β και τα παιδιά προσπάθησαν  να γράψουν τις λέξεις ΕΛΙΑ-ΛΑΔΙ.
·         Σε φύλλο εργασίας έγραψαν ένα άλλο γράμμα στη λέξη ελιά και βγήκε νέα λέξη ( πχ.
·         Χ+ελιά =Χέλια, Μ+ελιά =μέλια κλπ).
·         Σε καλλυντικά προϊόντα που μας δίνει η ελιά έγραψαν το όνομά τους .


ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
·         Δουλέψαμε μαζί με τα παιδιά ασκήσεις που είχαν σχέση με την χρονική σειρά :α) εικόνες από το παραμύθι Ντίλι –Ντίλι όπου κλήθηκαν να τις βάλουν σε   χρονική σειρά όπως εμφανίζονται τα ζώα στο παραδοσιακό τραγούδι .
Β)Δώσαμε φωτογραφίες με την συγκομιδή της ελιάς από τον ελαιώνα μέχρι την παραγωγή του λαδιού. Αφού τις ζωγράφισαν ,τις κόλλησαν στο χαρτί σύμφωνα με την χρονική τους αλληλουχία.
·         Αποκτήσαμε τις έννοιες του χώρου (μακριά- κοντά, ψηλά-χαμηλά, δίπλα, ανά-μέσα) αρχικά με το σώμα μας και κατόπιν σε φύλλα εργασίας.
·         Αντιληφθήκαμε έννοιες μεγεθών (στενό- φαρδύ, χοντρό-λεπτό),χρησιμοποιώντας φύλλα , ελαιόδεντρα και τους  καρπούς του.
·         Δουλέψαμε αντιστοιχίες (τόσα- όσα).Είναι τα φύλλα τόσα , όσοι  και  οι  αριθμοί;(φ. εργασίας).
·         Εξασκήσαμε τους αριθμούς που είχαμε μάθει έως τότε. Δώσαμε φύλλο εργασίας
όπου τα παιδιά μετρούσαν πόσες ελίτσες υπήρχαν πάνω στο κλαδάκι και έγραφαν δίπλα τον αντίστοιχο αριθμό.
·         Αντιστοίχισαν σύνολα ελιών και  φύλλων με αριθμούς .
·         Μέτρησαν διαφορετικές ποσότητες και αποφάνθηκαν ποιες  ήταν περισσότερες  και ποιες οι  λιγότερες.
·         Σειροθετήσαν   καρτέλες  με δέντρα ελιάς από το μεγαλύτερο στο μικρότερο και αντίστροφα.
·         Ταξινόμησαν   τους  καρπούς της ελιάς με βάση το χρώμα και το μέγεθος.
·         Φτιάξαμε και παίξαμε παιχνίδι  με δέντρο ελιάς, φύλλα ,ζάρι και  χάρακα με αριθμούς(έριχναν το ζάρι και ανάλογα με τον αριθμό που έφερνε, έπρεπε να τοποθετήσουν πάνω στο δέντρο τα αντίστοιχα φύλλα και τον αντίστοιχο αριθμό που είχε ο χάρακας σχ. Φωτό).
·         Σύγκριναν ελιές διαφόρων μεγεθών ,διαφορετικών χρωμάτων αλλά και  ίσων μεγεθών.
·         Στον πίνακα του Θεόφιλου μέτρησαν και έγραψαν τον αριθμό που αντιστοιχεί στα ελαιόδεντρα , τους άντρες , τις γυναίκες, τα ζώα κλπ .Ακόμη τον πίνακα τον φτιάξαμε πάζλ και τα παιδιά κλήθηκαν να τοποθετήσουν τα κομμάτια και να τον ολοκληρώ-σουν.

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

·         Τα  παιδιά γνώρισαν το δέντρο της ελιάς από κοντά  (εφόσον υπήρχε στο κοινό προαύλιο με το 3ο  Δημοτικό ).
 Παρατήρησαν στο χάρτη τις περιοχές παραγωγής  ελαιολάδου στη χώρα μας αλλά          και στην Ευρώπη.  Αναφερθήκαμε σ τις ποικιλίες ελαιόδεντρων και στους τρόπους καλλιέργειας της ελιάς , τις ασθένειες της , τα προϊόντα της , τις ιδιότητες της,  τη διαδικασία λιομαζώματος και την παραγωγή ελαιολάδου.
·         Τα παιδιά είδαν από τον Υ/Η  τον τρόπο παραγωγής του λαδιού, με τα σύγχρονα πλέον μηχανήματα.
          Μετά  την προβολή αυτή  συζητήσαμε για τις εντυπώσεις μας και τις ζωγραφίσαμε.
·         Μιλήσαμε για τα περιβαλλοντικά προβλήματα από την καλλιέργεια της ελιάς  (αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων  με επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών  και στο περιβάλλον, προβλήματα από τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιο-τριβείων).   
 Μιλήσαμε για της πληροφορίες που αντλούμε από την αρχαιότητα για την ελιά ( απολιθώματα, τοιχογραφίες ,διάφορα σκεύη, πήλινες πινακίδες και ιδεογράμματα). 

·         Μιλήσαμε για τη χρήση του λαδιού στη θρησκεία ( βάφτιση ,ευχέλαιο καντήλι) και τη σημασία της –η ελιά ως ιερό δέντρο ( προσευχή Ιησού στο όρος των  ελαιών , κλαδί ελιάς στην κιβωτό του Νώε) .
·         Επισκεφτήκαμε την εκκλησία της ενορίας μας  με αφορμή την γιορτή των  τριών ιεραρχών  και είδαμε τα καντήλια που έκαιγαν με λάδι.
·         Κάναμε δράση το μυστήριο  της βάφτισης με τη βάφτιση μιας κούκλας  (η οποία δράση διήρκησε δέκα ημέρες με πολύ επιτυχία ) ,καλέσαμε να παραστεί και να συμμετάσχει το ολοήμερο τμήμα του σχολείου μας.
·         Κάναμε διάφορες αισθητηριακές ασκήσεις .Τα παιδιά με κλειστά τα μάτια τους δοκίμασαν ελιές αλατισμένες, ξιδάτες ,καλαμών ,τσακιστές κτλ. Επίσης, ρίξαμε λαδάκι  με ρίγανη πάνω σε φέτες  ψωμιού ,τις ψήσαμε  στον φούρνο κι  έτσι  τα παιδιά γνώρισαν μια καινούργια γεύση.
·         Πραγματοποιήσαμε ένα μικρό πείραμα βάρους. Παρατηρήσαμε ότι το λάδι είναι ελαφρύτερο από το νερό και γι’ αυτό το πρώτο επιπλέει.
·         Πειραματιστήκαμε  ρίχνοντας μια σταγόνα λάδι και μια σταγόνα νερό σε βαμβακερό ύφασμα .Έπειτα από λίγο χρόνο είδαμε ότι το νερό εξατμίστηκε ενώ τα λάδι άφησε λεκέ.
·         Φτιάξαμε λαδοκούλουρα  στο σχολείο, το ψήσαμε και το γευτήκαμε  .Επιπλέον κεράσαμε και το ολοήμερο τμήμα  .
·         Φτιάξαμε αρωματικά λάδια ( με αρωματικά φυτά και βότανα που μας προμήθευσαν οι γονείς ) όπου τα βάλαμε σε μπουκάλια,τα διακοσμήσαμε ,γράψαμε τι περιέχει το κάθε μπουκάλι και τα εκθέσαμε στη γωνιά που ήταν αφιερωμένη στο πρόγραμμά μας αυτό .
·         Αναβιώσαμε το αρχαίο έθιμο της Ειρεσιώνης που ήταν ο προάγγελος του Χριστουγεννιάτικου δέντρου εφόσον προηγουμένως είχαμε κουβεντιάσει για την ελιά και το ελαιόλαδο σε γεγονότα , συνήθειες και μύθους στην αρχαιότητα. Μιλήσαμε για την  Ελιά και τους Ολυμπιακούς αγώνες (άλειμμα των αθλητών πριν τους αγώνες, στεφάνωμα των νικητών με στεφάνι ελιάς, κλαδί ελιάς συμβολισμός ειρήνης  …).
         Η γιορτή των παναθηναίων ( ειρεσιώνη, έπαθλα των νικητών, …).Ο μύθος της Αθηνάς και του Ποσειδώνα (διηγηθήκαμε  το μύθο, τα παιδιά τον δραματοποίησαν  και τον ζωγράφισαν).
·         Επεξεργαστήκαμε με τα παιδιά εικόνες αγγείων από την αρχαιότητα με παραστάσεις που αφορούσαν την ελιά ή τους ολυμπιακούς αγώνες και τους ζωγράφισαν  όπως μπορούσαν (αττικό αγγείο ).
·         Επισημάναμε την αξία του ελαιολάδου  στην διατροφή μας ( μεσογειακή διατροφή), ως πηγή φωτός ( Καντήλι ,λυχνάρι), ως φάρμακο και καλλυντικό και τη σημασία του σ την οικονομία της χώρας μας.
·         Συζητήσαμε για την μεγάλη συμβολή της ελιάς στην τέχνη. Παρατηρήσαμε αντίγραφο πίνακα ζωγραφικής του Θεόφιλου, του Αξιώτη και του Van Gogh και σχολιάσαμε το περιεχόμενό τους .
·         Έτρεξαν και ο νικητής βραβεύτηκε με κλαδί ελιάς (κότινος– μυθολογία).

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

·         Έφτιαξαν    κότινο από πηλό.
·         Αναπαράστησαν με ποικίλα υλικά το μάζεμα της ελιάς.
·         Εικονογράφησαν  το παραδοσιακό τραγούδι  Ντίλι -Ντίλι και το δραματοποίησαν( ενώ προηγουμένως φτιάξαμε και τις μάσκες των ζώων που συμμετείχαν για να αποδώσουν καλύτερα το τραγούδι ).
·         Με κλαδιά ελιάς που μαζέψαμε από τα δέντρα της αυλής του σχολείου,
φτιάξαμε μαζί με τα παιδιά τους κότινους με τους οποίους στεφανώσαμε τους νικητές  των ολυμπιακών αγώνων που πραγματοποιήσαμε .
·         Δημιουργήσαμε ομαδική εργασία ,όπου τα παιδιά έφτιαξαν ένα δέντρο ελιάς με κορμό από καπάκια μπουκαλιών, ζωγραφίσαμε  με τέμπερες τα κλαδιά και κολλήσαμε αληθινά φύλλα ελιάς.
·         Πάνω σε πηλό, με την μορφή δίσκου φτιάξαμε τύπωμα από κλαδάκι ελιάς. Στη συνέχεια ανοίξαμε τρυπούλα στο επάνω μέρος του και δημιουργήσαμε ένα όμορφο καδράκι.
·         Γνωρίσαμε το ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ μέσα από το έργο του «Το
μάζωμα των ελιών εν Μυτιλήνη». Τα παιδιά ζήτησαν να τον αποτυπώσουν σε δικό τους πίνακα όπως ο Θεόφιλος και τα κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία.
·         Ζωγράφισαν με το δικό τους τρόπο δέντρο ελιάς σε ατομικό χαρτόνι με τέμπερες και κόλλησαν ελιές από μαύρο κανσόν .
·         Ζωγράφισαν (αφού προηγουμένως  είχαμε επεξεργαστεί τον πίνακα του Σπύρου βασιλείου «Σαρακοστιανό Τραπέζι») .
·         Ζωγράφισαν μέσα σε πιθάρια όπως ήταν ζωγραφισμένο και το αττικό αγγείο (προηγουμένως είχαμε επεξεργαστεί και τον αττικό αμφορέα ).

·         Μουσική – τραγούδια.
 Ακούσαμε τα τραγούδια για την ελιά από CD.

 Μάθαμε τα τραγούδια: «Στα χωράφια στις πλαγιές» της Ρ. Καρθαίου, «Ντίλι το καντήλι»  «Μπαρμπα – Γιάννη με τις στάμνες» (με την ευκαιρία και της αποκριάς), «Η ελιά» του Γ. Φελούρη.

 Παιχνίδια
·         Τα παιδιά προσπαθούν να μεταφέρουν μια ελιά πάνω σε ένα κουταλάκι που έχουν στο στόμα τους. Σε δεύτερη φάση κάναμε αγώνες ανά δύο.
·         Έτρεξαν σε μαραθώνιο και ο πρώτος που τερμάτισε πήρε έπαθλο ένα κότινο.
·         Έπαιξαν το παραδοσιακό παιχνίδι: Ελιά, ελιά μαυροελιά, πόσα φύλλα στα κλαδιά;
 Κάθε παιδί έκρυβε ένα φύλλο  στο χέρι του και ζητούσε από τους συμμαθητές του να μαντέψουν σε ποιο χέρι το έχει.
 .

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ Η/Υ
·         Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο και δείξαμε στα παιδιά site που
σχετίζονταν με την ελιά και την παραγωγή ελαιολάδου από την αρχαιότητα έως και σήμερα.

·         Τα παιδιά προσπάθησαν και έγραψαν με επιτυχία στον
υπολογιστή τις λέξεις ΕΛΙΑ-ΛΑΔΙ-ΕΛΑΙΩΝΑΣ.

Γ’ ΦΑΣΗ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Μολονότι μας έτυχαν πολλά εμπόδια κατά την υλοποίηση του προγράμματος  ( μετα-στεγαστήκαμε το δεύτερο μήνα διεξαγωγής του προγράμματος ) ,είχε μεγάλη συμμετοχή και αποδοχή  από τα νήπια  και από τους γονείς . Η συμβολή των γονιών ήταν πολύ μεγάλη. Ανταποκρίθηκαν σε κάθε μας κάλεσμα   είτε σε ότι αφορούσε την συγκέντρωση του υλικού, είτε ως συνοδοί-  βοηθοί μας στις δραστηριότητες εκτός σχολικής τάξης.
Η ελιά έκανε τις αισθήσεις τους να αναπτυχθούν ,κυρίως τη γεύση και την όσφρηση, ενώ ταυτόχρονα τους μύησε στην υγιεινή μεσογειακή διατροφή. Τα παιδιά άλλαξαν διατροφικές συνήθειες και αυτό το βλέπαμε καθημερινά στο κολατσιό τους . Ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα περιβάλλοντος και οικολογικής συνείδησης.
 Οι  δραματοποιήσεις μύθων και εθίμων τα βοήθησαν να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους αλλά και να επινοήσουν τρόπους έκφρασης. Τα παιδιά συνεργάστηκαν, αντάλλαξαν απόψεις, δούλεψαν όμορφα σε ομάδες και υπήρξε σύσφιξη σχέσεων.  Ψυχαγωγήθηκαν , εκτονώθηκαν ,αθλήθηκαν και απόλαυσαν την όλη διαδικασία. Ανακάλυψαν, δημιουργώντας καταπληκτικά έργα. Στο  τέλος του προγράμματος δόθηκε στα νήπια  φύλλο αξιολόγησης όπου διαπιστώσαμε ότι εμπέδωσαν τις γνώσεις που τους παρείχαμε. Και αρκετά ήταν τα σχόλια τους :ο Δημήτρης και ο Βασίλης  είπαν: θέλουμε η μητέρα μας να μας έχει για δεκατιανό φρυγανισμένο ψωμί με ελαιόλαδο και ρίγανη. Η Θοδώρα είπε: θέλω  να φτιάχνουμε συχνά λαδοκούλουρα και να τα τρώμε. Η   Αρχοντία είπε :θέλω να φοράμε τις μάσκες και να παίζουμε το Ντίλι-Ντίλι  το Καντήλι .Η Κωνσταντίνα είπε : θέλω να παίξουμε πάλι σκυταλοδρομίες και να βγάλουμε νικητή που θα πάρει και κότινο .Η Νάγια είπε :Κυρία πότε θα ξανακάνουμε βάφτιση; 

Διαπιστώσαμε ότι οι αρχικοί μας στόχοι επιτεύχθηκαν .






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου