Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

«Ζωγραφίζω σαν τον Γιάννη Γαΐτη»-4ο Νηπιαγωγείο Μεγαλόπολης

"ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ, ΣΑΝ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΪΤΗ"
4o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ


Καθώς πλησίαζε η επέτειος του Πολυτεχνείου …μιλήσαμε κι εμείς στην τάξη μας για τα όσα συνέβησαν τότε..! Τα παιδιά είχαν αρκετές γνώσεις για τα γεγονότα… κι έτσι προσεγγίσαμε το θέμα από μια άλλη οπτική γωνία! Μιλήσαμε περισσότερο για την έννοια της ελευθερίας κι ήταν μια καλή ευκαιρία να κάνουμε την πρώτη μας γνωριμία με έναν ζωγράφο… τον Γιάννη Γαΐτη και το έργο του «Η δολοφονία της ελευθερίας»


  • Παρατηρήσαμε καλά τον πίνακα ...τα όσα δείχνει και τα χρώματα που έχουν επιλεχθεί! Κάναμε υποθέσεις για τι μπορεί να είναι αυτοί οι άνθρωποι και διχαστήκαμε ανάμεσα σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς.. Τελικά κάποια παιδιά επέμειναν στους στρατιωτικούς και έπεισαν και τους άλλους αφού, όπως είπαν «φοράνε στολή στρατιώτη». Παρατηρήσαμε λοιπόν τις στολές των ανθρώπων, τη στάση του σώματός τους, αλλά και τη σειρά με την οποία είναι ζωγραφισμένοι! Σταθήκαμε κι εμείς όπως οι στρατιώτες του πίνακα…


  • Μιλήσαμε και για το περιστέρι… θυμηθήκαμε, ότι συμβολίζει την ελευθερία και την ειρήνη (είχε γίνει αναφορά την 28η Οκτωβρίου) και συνδέσαμε τον πίνακα με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου!

  •  Ύστερα πήραμε εμείς τη θέση του ζωγράφου.. και δημιουργήσαμε αντίγραφα του πίνακα


Ο πίνακας άρεσε πολύ στα παιδιά (βοήθησαν μάλλον τα έντονα χρώματά του, το απτό του θέμα, ακόμα και το όνομα του ζωγράφου)..και ζήτησαν να τον κρεμάσουμε κάπου μέσα στην τάξη να τον έχουμε να τον βλέπουμε! Έτσι κι έγινε..! Η πρώτη επαφή των παιδιών με την τέχνη φάνηκε να είναι επιτυχημένη!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου