Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ (με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου)– ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑΣ

ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ
(Πρόταση για γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου)

Κλασικό έργο και αγαπημένο η «Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου(1977), μας βοήθησε και φέτος να προσεγγίσουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Ξεκινήσαμε με την ανάγνωση του βιβλίου (Φακίνου Ευγενία,1977). Συζητήσαμε πάνω σε αυτό και αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε τις κούκλες προκειμένου να παίξουμε στο κουκλοθέατρο. Για τη κατασκευή χρησιμοποιήσαμε  διάφορα υλικά μεταξύ των οποίων και αλουμινόχαρτο.





Τα παιδιά έπαιξαν κουκλοθέατρο αυτοσχεδιάζοντας με βάση τη πλοκή του βιβλίου αλλά και παρακολούθησαν ολοκληρωμένη παράσταση από τη Νηπιαγωγό (Φακίνου Ευγενία, 2006). Στη παράσταση τα παιδιά άκουσαν τα τραγούδια της Ντενεκεδούπολης (Μαρκόπουλος Γιάννης, 2011,1980), μερικά από τα οποία τους άρεσαν πολύ και έπειτα τα  τραγουδούσαν συνέχεια.
  






Τα παιδιά αφού ασχολήθηκαν με τη Ντενεκεδούπολη ποικιλοτρόπως θα μπορέσουν  να κάνουν αναγωγή στα γεγονότα του Πολυτεχνείου (η προσέγγιση των οποίων ακολουθεί τις επόμενες μέρες) και να καταλάβουν ευκολότερα τις έννοιες του δικτάτορα, της ανελευθερίας αλλά και της εξέγερσης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Φακίνου Ευγενία (1977), Ντενεκεδούπολη, Αθήνα: Κέδρος.
Φακίνου Ευγενία (2006), Ντενεκεδούπολη. Πέντε έργα για το κουκλοθέατρο, Αθήνα: Καστανιώτης.
Μαρκόπουλος Γιάννης (2011,1980), Ντενεκεδούπολη. Από το έργο της Ευγενίας Φακίνου, [cd], Αθήνα: MINOS EMI S.A.

2 σχόλια: