Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015

ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΜΑ - 9ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης


9ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
<< ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΜΑ>>
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ E-STEP


Στο πλαίσιο του προγράμματος E-STEP, στο οποίο έχουμε τη χαρά να συμμετέχουμε φέτος, υλοποιήσαμε μια δράση συνεργασίας με τις μαμάδες των νηπίων του νηπιαγωγείου μας. Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό έργο <<Supporting teachers' and parents' partnership through social networking technologies>>, στόχος του οποίου είναι να καλλιεργήσει στους εκπαιδευτικούς ικανότητες και δεξιότητες συνεργασίας με τους γονείς των μαθητών τους. Στην Ελλάδα το  E-STEP συντονίζεται από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών <<Διόφαντος>> και το Τμήμα Έρευνας κι Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Αυτή τη σχολική χρονιά στο πρόγραμμα συμμετέχουν 25 σχολεία από όλη την Ελλάδα και συνολικά 125 στην Ευρώπη.

Η δική μας δράση,λοιπόν σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στις 8/05/2015 με αφορμή τη γιορτή της μητέρας.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΔΡΑΣΗΣ: Nα συμμετέχουν ενεργά οι γονείς - μαμάδες σε δραστηριότητες του Νηπιαγωγείου. Να συνεργάζονται και να αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους , αλλά και μεταξύ τους και να γίνει ένα άνοιγμα του Νηπιαγωγείου μας προς την οικογένεια,καλλιεργώντας πρακτικές συνεργασίας κι αμοιβαίου σεβασμού.

Α΄ ΦΑΣΗ ( ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ)

 Με τα παιδιά σχεδιάζουμε τι θα θέλανε να κάνουν εκείνη τη μέρα με τις μαμάδες τους. Τα παιδιά πρότειναν :
- Να ζωγραφίσουμε
- Να παίξουμε
- Να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε
- Να τους φτιάξουμε κάρτες με ζωγραφιές. 
- Να τους κάνουμε πολλές εκπλήξεις
- Να φτιάξουμε την <<ΑΓΑΠΗ>> μας.

Αρχίσαμε, λοιπόν τις προετοιμασίες μας. 


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 : ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΡΤΑΣ
ΣΤΟΧΟΣ: Να χρησιμοποιούν διάφορα υλικά για να δημιουργήσουν μια κάρτα και να γράφουν όπως μπορούν μια ευχή για τη μαμά.
Φτιάξαμε τις κάρτες μας στις οποίες τα παιδιά έγραψαν αυτό που ήθελαν για τη μαμά τους και τις ζωγράφισαν όπως ήθελε το καθένα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2: ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ << ΑΓΑΠΗ>>
ΣΤΟΧΟΣ: Να χρησιμοποιήσουν διάφορα υλικά για να φτιάξουν ένα δωράκι για τη μαμά.

- <<Η αγάπη  κυρία φαίνεται με μια κόκκινη καρδιά>>, είπε κάποιο, έτσι, συμφώνησαν όλοι να φτιάξουν την καρδιά με πηλό , την ζωγράφισαν και την κολλήσαμε σε κομμάτια από χαρτόκουτο , το οποίο είχαν ζωγραφίσει από τη μια πλευρά με διάφορα χρώματα και η κυρία είχε κολλήσει γλωσσοπίεστρα, μιας και  αποφάσισαν πως κάπου ήθελαν να κολλήσουν την καρδιά , αλλά όχι στην κάρτα τους γιατί δεν χωρούσε.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3: ΕΝΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΜΑ
ΣΤΟΧΟΣ: Nα κατανοούν τη σημασία και τη χρήση της γραφής, μέσα από τη συλλογική δημιουργία μιας πρόσκλησης .

Σε μια γιορτή απαραίτητη είναι  μια πρόσκληση. Έτσι, συζητήσαμε τι θα γράψουμε και πώς και τη γράψαμε όλοι μαζί. Τη φωτοτυπήσαμε και την κολλήσαμε σε χάρτινα πορτοφολάκια που τα παιδιά είχαν κόψει και διακοσμήσει.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4: ΠΩΣ ΦΩΝΑΖΩ ΤΗ ΜΑΜΑ
ΣΤΟΧΟΣ: Να συνεργαστούν αρμονικά για τη δημιουργία μιας ομαδικής εργασίας και να γράφουν όπως μπορούν.
Φτιάξαμε μια τεράστια χάρτινη καρδιά, την οποία κολλήσαμε στην πόρτα της τάξης μας, ώστε να την δουν οι μαμάδες όταν θα έρθουν. Πάνω στην καρδιά κάθε παιδάκι έγραψε όπως μπορούσε, πώς του αρέσει να φωνάζει τη μαμά του. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 5: ΕΝΑ ΓΛΥΚΑΚΙ ΣΚΕΤΗ ΓΛΥΚΑ
ΣΤΟΧΟΣ: Να μετρούν ποσότητες και να ακολουθούν οδηγίες για τη δημιουργία μιας συνταγής
Και φυσικά από μια γιορτή δεν μπορεί να λείψει και το γλυκό. Φτιάξαμε λοιπόν ένα εύκολο και δροσιστικό ζελεδάκι κεράσι που ήταν η αγαπημένη γεύση της πλειοψηφίας των παιδιών.

Β΄ ΦΑΣΗ ( ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ)

Οι μαμάδες άρχισαν σιγά σιγά να φτάνουν το πρωί με τα παιδάκια τους....

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1: ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΤΗ ΜΑΜΑ ΜΟΥ
ΣΤΟΧΟΣ: Nα εξοικειωθούν οι μαμάδες με τα υλικά του Νηπιαγωγείου και μεταξύ τους 
Μαμάδες και παιδιά διάλεξαν να κάνουν κάτι μαζί . Άλλοι να παίξουν  παζλ, άλλοι στα κουζινικά, άλλοι ζωγραφική κ.τ.λ


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2: ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΤΗ ΜΑΜΑ ΜΟΥ - ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ
ΣΤΟΧΟΣ:Να συνεργαστούν μαμά και παιδί αρμονικά και δημιουργικά μεταξύ τους και να γράψουν τα παιδιά όπως μπορούν
Σε μια χάρτινη καρδιά κάθε παιδάκι ζωγραφίζει τη μαμά του και κάθε μαμά το παιδί της, γράφουν ο ένας το όνομα του άλλου και αν θέλουν κάποιο χαρακτηριστικό τους.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3: ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΤΗ ΜΑΜΑ ΜΟΥ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ
ΣΤΟΧΟΣ: Να εκφράζουν παιδιά και μαμάδες τη γνώμη τους και τα συναισθήματά τους 
Μπροστά από ένα διαμορφωμένο για τη συγκεκριμένη μέρα ταμπλό, ένα ένα τα ζευγάρια μας παρουσιάζονται. Μιλούν ο ένας για τον άλλο, τι τους αρέσει να κάνουν μαζί και ό,τι άλλο θέλουν να μοιραστούν με τους υπόλοιπους.

 Όλες οι ζωγραφιές κολλήθηκαν και δημιουργήθηκε το <<Δεντράκι της μητρικής αγάπης>>, το οποίο τοποθετήθηκε στην είσοδο του νηπιαγωγείου μας.
ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΜΑ ΜΟΥ
 Παίρνουν το δεκατιανό τους με τις μαμάδες και στη συνέχεια κάνουμε διάλειμμα όλοι μαζί. 
ΔΡΑΣΤΗΡΙOΤΗΤΑ 4: ΒΡΕΣ ΤΗ ΜΑΜΑ ΣΟΥ
ΣΤΟΧΟΣ: Να αντιλαμβάνονται μέσω της αφής  το πρόσωπο της μητέρας τους
Ένα παιχνίδι όπου κάθε παιδάκι με κλειστά μάτια, προσπαθούσε με την αφή να καταλάβει ποια είναι η μαμά του.

Κι ένας μικρός διαγωνισμός για το ποιος θα κάνει το πιο γρήγορο τρενάκι για να επιστρέψουμε στην τάξη......


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 5:ΜΕ ΕΝΑ ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
ΣΤΟΧΟΣ: Nα κατανοούν την αξία της ομαδικής εργασίας. Να έρθουν σε επαφή με έργα τέχνης και να εξοικειωθούν με τις διαφορετικές εκδοχές του γραπτού λόγου.
Μαμάδες και παιδιά , με τη βοήθεια αριθμών,σχηματίζουν ομάδες των 4 ατόμων. Κάθε ομάδα αποτελείται από 2 παιδιά με τις μαμάδες τους. Για κάθε ομάδα υπάρχει ένα χαρτάκι με ένα αινιγματάκι. Το αινιγματάκι αναφέρεται σε έναν πίνακα ζωγραφικής με θέμα τη μητέρα. Κάθε ομάδα λοιπόν, έπρεπε να διαβάσει το αίνιγμα και να βρει τον πίνακα ζωγραφικής που αντιστοιχούσε σε αυτόν. Στη συνέχεια, έπρεπε να ζωντανέψουν τις εικόνες και να γράψουν τι μπορεί να λένε μεταξύ τους τα πρόσωπα που απεικονίζονταν. 
Κάθε ομάδα  στο τέλος, παρουσίασε τη δουλειά της. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 6: ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΜΑΜΑ
ΣΤΟΧΟΣ: Να εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσα από τη μουσική και το χορό.
Η μέρα έκλεισε με το γλυκάκι μας και με ένα χορό - έκπληξη που είχαμε ετοιμάσει γι αυτές. Δώσαμε στις μαμάδες τα φιλάκια μας,τις αγκαλιές μας, τα δωράκια μας και  φυσικά την ΑΓΑΠΗ μας. Οι μαμάδες έφυγαν συγκινημένες και χαρούμενες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:Σε μαμάδες και παιδιά δόθηκε ένα φύλλο αξιολόγησης της δράσης, το οποίο πήραν να συμπληρώσουν στο σπίτι τους γιατί δεν έμεινε χρόνος να συμπληρωθεί στο σχολείο.Ήταν μια μέρα γεμάτη όμορφα συναισθήματα. Στα παιδιά άρεσε πολύ που η μαμά τους έμεινε όλη τη μέρα στο σχολείο κι έκαναν πράγματα μαζί της. Ήταν πολύ διασκεδαστική η παρουσίαση των μαμάδων μιας και τα παιδιά μας εξέπληξαν με τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνειά τους. Οι μαμάδες πέρασαν όμορφα, είδαν από κοντά τον τρόπο δουλειάς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου. Συνεργάστηκαν όμορφα με τα παιδιά τους , με τη Νηπιαγωγό και  μεταξύ τους κι έφυγαν συγκινημένες και χαρούμενες.ΠΗΓΕΣ: 
1.Επιμόρφωση στο πλαίσιο του προγράμματος E-STEP
2. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Υ.ΠΑΙ.Θ. (2003). Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών για το Νηπιαγωγείο
3.Νικολούδη Φ., Ενδοσχολικές Επιμορφωτικές Συναντήσεις που υλοποιήθηκαν σε Νηπιαγωγούς της 7ης Περιφέρειας της Προσχολικής Αγωγής
4. http://soaringthroughsecond.blogspot.com.au/2013/05/adorable-mothers-or-fathers-day-project.html. Ανακτήθηκε από το διαδίκτυο στις 7/05/2015
5. https://www.pinterest.com/pin/392868767470269515/. Ανακτήθηκε από το διαδίκτυο στις 7/05/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου