Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

" ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΘΕΟ ΑΣΚΛΗΠΙΟ" - Νηπιαγωγείο Σταδίου

Νηπιαγωγείο Σταδίου
Αριθμός συμμετεχόντων νηπίων:18
Τίτλος εκπαιδευτικού προγράμματος:<<Γνωρίζω τον θεό Άσκληπιό>>
Στόχος δραστηριότητας:Να ανακαλύψουν ανάμεσα στα εκθέματα τις τρείς κεφαλές του θεού Ασκληπιού και να τις επεξεργαστούν.
Το σχέδιο εργασίας <<Οι 12 θεοί των αρχαίων Ελλήνων>>είναι ανεξάντλητο και προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων.Έτσι αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής μας.Θέσαμε τους κανόνες της επίσκεψης και του τι ακριβώς θα κάνουμε εκεί.Χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες με τα ξεχωριστά διακριτικά μας(βραχιολάκια).Κάθε ομάδα κρατούσε ένα μικρό πόστερ, το οποίο απεικόνιζε τις 3 κεφαλές και το ποιηματάκι:3 κεφαλάκια ψάχνω στα ψηλά/είναι του θεού Ασκληπιού αυτά.
Όταν τα εντοπίσαμε καθίσαμε σε κύκλους ανά ομάδα ,τα παρατηρήσαμε σιωπηλά και έπειτα σχολιάσαμε τις εμφανής διαφορές τους.Στη συνέχεια κάθε νήπιο πήρε μία φωτογραφία των 3 κεφαλών και κόβοντας την περιμετρικά, την κολλούσε σε ατομικό φύλλο εργασίας προσπαθώντας να τα βάλει στη σωστή σειρά,ανάλογα με το μέγεθος της κάθε κεφαλής(μικρό-μεσαίο-μεγάλο) και γράφοντας το όνομα του θεού όπως το φανταζόταν.
Στη συνέχεια,κάθε ομάδα ξεχωριστά,πήρε μία κεφαλή την οποία είχα προετοιμάσει να γίνει puzzle.Την συνέθεσαν και την κόλλησαν σε χαρτόνι.Ήταν περήφανα που τα κατάφεραν.
Αξιολόγηση:Αν και πρώτη φορά κάναμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο,τα νήπια ενθουσιάστηκαν και δούλεψαν ήρεμα και προσηλωμένα στο στόχο της κάθε ομάδας. Η άμεση επαφή με τα συγκεκριμένα εκθέματα, τα γέμισε  απορίες που εξελίχθηκαν σε γόνιμο διάλογο. Ήταν θετική εμπειρία για όλους μας και σίγουρα θα το επαναλάβουμε.
(Η χρονική διάρκεια της επίσκεψης μας ,αποκλειστικά με το πρόγραμμα,ήταν 1.10΄)

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου